خیلی از افرادی که از افزایش بی رویه وزن رنج می برند گاها از رژیم گرفتن خسته شده و تصور می نمایند که عمل جراحی تنها راه حل مشکل چاقی آنان است. اما واقعیت آنست که هر فرد چاقی نامزد خوبی برای استفاده از عمل جراحی نیست. علاوه بر این عمل جراحی جایگزین رژیم غذایی سالم نیست و حتی اگر شما عمل هم بنمایید بایستی تغییرات لازم را در رژیم غذایی خود اعمال نمایید. به همین دلیل، فبل و بعد از عمل جراحی بایستی یک سری از اقدامات را داشته باشید تا نتیجه مطلوب حاصل گردد.
جراحی کاهش وزن برای چه کسی مناسب است؟
جراحی به منظور کاهش وزن برای همه کاربرد ندارد. قبل از انجام عمل جراحی حتما با پزشک متخصص تغذیه مشورت نمایید و ابتدائا رفتارهای غذایی سالم را با نظر متخصصین برای خوود طراحی نمایید. پزشکان عموما جراحی کاهش وزن را برای افرادی با شرایط زیر مناسب می دانند:
- داشتن یک نمایه توده بدنی معادل با ۴۰ و یا بیشتر (در حدود ۵۰ کیلوگرم اضافه وزن برای مردان و ۴۰ کیلوگرم اضافه وزن برای زنان)
- داشتن نمایه توده بدنی کمتر (۳۵ تا ۴۰) ولی به همراه عوارض جدی در سلامت که با چاقی مرتبط اند از جمله: بیماری قلبی، دیابت نوع ۲، کلسترول بالا، تنگی نفس شدید در خواب.
- سابقه تلاش ها و شکست های مکرر در کاهش دادن وزن با استفاده از روشهای رایج غیر جراحی (روش هایی نظیر رژیم غذایی و فعالیت بدنی و غیره).
- درک کامل خطرها و تمایل داشتن به عمل توسط بیمار
اثرات مفید جراحی کاهش وزن بر سلامت
پس از جراحی کاهش وزن معمولا عوارض بالینی مرتبط با چاقی، بهبود خواهند یافت که این عوارض عموما عبارتند از:
- تنگی نفس در خواب
- دیابت نوع ۲
- رفلکس مری معده (GERD)
- کلسترول بالا
- درد مفاصل دژنراتیو و یا عوارض ارتوپدیک
- فشار خون بالا
- آسم
البته باید متذکر شد که ادامه این بهیودی منوط به داشتن رژیم غذایی سالم خواهد بود.
عوارض تغذیه ای جراحی کاهش وزن
پس از جراحی کاهش وزن، بدن در جذب برخی مواد مغذی به شرح زیر مشکل خواهد داشت:
- آهن
- ویتامین ب۱۲
- فولات
- کلسیم
- ویتامین دی
در هر حال، دریافت روزانه مولتی ویتامین به علاوه دیگر مکمل ها با نظر متخصصین تغذیه می تواند در جهت پیشگیری و کاهش این کمبودها موثر باشد.
تغییرات لازم در شیوه زندگی پس از جراحی کاهش وزن
با گذشت زمان برخی افراد علی رغم جراحی کاهش وزن، وزن اضافه می کنند. برخی به جای مصرف غذاهای سالم، غذاهای پرکالری و پرچرب را مکررا می خورند و برخی از افراد بر مصرف وعده ها و خوراکی های شیرین تکیه دارند (مواردی نظیر : بستنی ، میلک شیک ).
همچنین خود بدن ممکن است با گذشت زمان دستخوش تغییراتی گردد که مستعد افزایش وزن شود. برای مثال ممکن است دستگاه گوارش شروع به جذب کالری بیشتری کند. حتی سایز معده جراحی شده شما ممکن است با گذشت زمان تدریجا افزایش یابد.
لذا برای پایین نگه داشتن وزنتان ، نیاز دارید که اقدامات زیر را پس از جراحی به کار بندید:
- مصرف وعده های غذایی بسیار کوچک (سازگار شدن با وعده های غذایی کوچک چالش بر انگیز است اما ضروری است). مقادیر کم غذا را به آهستگی بخورید و و به خوبی آن را بجوید و مقادیر زیادی پروتئین دریافت نمایید.
- تغذیه را یک اولویت برای خود قرار دهید. شما می بایست حساب مقدار غذایی که می خورید را داشته باشید. تغذیه مناسب بسیار مهم است. شما می بایست مکمل های صحیح را طبق تجویز پزشک معالجتان مصرف کنید چرا که به راحتی می توانید به سوء تغذیه جدی دچار شوید. یک رژیم شناس می تواند یک برنامه غذایی مناسب را برای شما ترتیب ببنید و از مشکلات تغذیه ای در امان بمانید.
- ورزش و فعالیت بدنی منظم: بسیاری از افراد چاق عادت به ورزش ندارند در حالیکه ورزش و فعالیت بدنی تنها راه موثر برای پیشگیر از اضافه وزن است . خبر خوب برای شما آن است که : به موازات شروع کاهش وزن و کم شدن وزنتان، ورزش و فعالیت بدنی برای شما راحت تر می شود.