امروزه مصرف قهوه و چای ( و دیگر مواد غذایی حاوی کافئین ) بسیار متداول است و مادران باردار نیز ممکن است در طی روز قهوه و چای مصرف نمایند. اما برخی تحقیقات اخیر حاکی از این امر هستند که مصرف کافئین در دوران بارداری میتواند سبب کند شدن رشد جنین شود .
اخیرا مطالعه ای به بررسی ارتباط بین مصرف کافئین (از طریق قهوه و چای) با رشد جنین در هر یک از دوره های سه ماهه بارداری پرداخته است. در این مطالعه ۷۳۴۶ زن باردار شرکت داشتند . میزان دریافت کافئین از طریق مصرف قهوه و چای (در سه ماهه اول و دوم و سوم بارداری) با استفاده از یک پرسشنامه سنجیده شد و رشد جنین به طور مکرر توسط اولترا سوند ارزیابی گردید.
نتایج این مطالعه نشان داد که هیچ ارتباطی بین دریافت کافئین با محیط دور سر و یا وزن جنین در هر یک از دوره های ۳ ماهه بارداری مشاهده نشد و این در حالی است که دریافت مقادیر زیاد کافئین با کاهش طول نا حیه فرق سر تا پایین کمر (در سه ماهه اول بارداری) و با کاهش طول استخوان ران ( در سه ماهه دوم و سوم بارداری) و با کاهش قد نوزاد (در هنگام تولد) همراه بود. در کل نتایج مطالعه نشان داد که دریافت بیش از ۶ واحد کافئین در روز در دوران بارداری با اختلال رشد قدی نوزادان همراه می باشد.
نکته عملی: این مطالعه نشان داد که مصرف زیاد کافئین در مادران باردار می تواند اثر نامطلوبی بر رشد اسکلتی و قدی جنین داشته باشد. لذا توصیه می شود که مادران در دوران بارداری شان مصرف قهوه و چای و دیگر منابع حاوی کافئین را محدود نمایند .
منبع: Am J Clin Nutr 91: 1691-1698, 2010