طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO) حدود ۵/۴۷ میلیون نفر در سراسر جهان به دمانس (زوال عقل) مبتلا بوده و هر سال حدود ۷/۷ میلیون مورد جدید ابتلا به این بیماری تشخیص داده می شود. تخمین زده می شود که تا سال ۲۰۵۰ تعداد افراد مبتلا به دمانس به ۵/۱۳۵ میلیون نفر برسد.
چای یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها است. اثرات مفید مصرف چای بر روی سلامتی به خوبی مشخص شده است. به طور مثال، مطالعه ای نشان داده که مصرف متوسط چای با کاهش خطر بیماری های قلبی – عروقی همراه است. همچنین تحقیقات گذشته نشان داده اند که نوشیدن چای فوایدی برای مغز دارد. به طوریکه مصرف چای سبز سبب عملکرد بهتر حافظه شده است.
به تازگی محققان ارتباط بین مصرف چای و کاهش عملکرد شناختی را بررسی کرده اند. بدین منظور اطلاعات مربوط به ۹۵۷ بزرگسال چینی با حداقل ۵۵ سال سن جمع آوری شد. بین سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵ اطلاعات مربوط به مصرف چای توسط شرکت کنندگان شامل مقدار، دفعات و نوع چای مصرفی جمع آوری شد. تا سال ۲۰۱۰، هر ۲ سال یکبار عملکرد شناختی افراد ارزیابی می شد. طی سال های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰، ۷۲ مورد جدید ابتلا به اختلالات عصبی – شناختی در میان شرکت کنندگان شناسایی شد.
نتایج نشان داد در کسانی که به طور منظم چای می نوشیدند نسبت به کسانی که به ندرت چای مصرف می کردند، خطر کاهش عملکرد شناختی ۵۰ درصد کمتر بود. همچنین در کسانی که دارای ژن APOE e4 بودند، مصرف منظم چای خطر بروز زوال شناختی را ۸۶ درصد کاهش می داد. این ژن با افزایش خطر بیماری آلزایمر مرتبط است.
این مزایا با مصرف دم کرده برگ های چای به صورت چای سبز، چای سیاه و چای اولانگ مشاهده شد. محققان معتقدند ترکیبات مفید موجود در این نوشیدنی مانند تئافلاوین، کاتچین، ال- تیانین و تئاروبیگین سبب کاهش خطر زوال شناختی می شوند. این ترکیبات با داشتن خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی از مغز در مقابل آسیب عروق و اعصاب محافظت می کنند.
نکته عملی: تغییرات به ظاهر ساده در سبک زندگی مانند نوشیدن روزانه چای خطر ابتلا به اختلالات عصبی و زوال شناختی را در سال های بعدی زندگی کاهش می دهد.
منبع:
L. Feng et al .”Tea consumption reduces the incidence of neurocognitive disorders: Findings from the Singapore longitudinal aging study”. The Journal of Nutrition, Health & Aging, 2017.