-
نویسندهنوشتهها
-
۸ شهریور، ۱۳۹۱ در ۰۴:۵۶ #73836Zohre Azimiمشارکت کننده
براساس تحقیقات انجامشده در اسکاتلند و ایتالیا، خواص آنتیاکسیدان شکلات تلخ بسیار بیشتر از شکلاتهای شیری و شیرین است. شکلات تلخ، تیره یا کمشیرین به شکلاتی گفته میشود که میزان مادهٔ خشک کاکائو در آن به ۷۵ درصد میرسد و مقدار شکر اضافه شده به آن بسیار کم است. این نوع شکلات عطر و طعمی به مراتب بیشتر و غلیظتر از دیگر شکلاتها دارد و میزان آنتیاکسیدان خون را تا ۲۰ درصد افزایش میدهد. بهنظر میرسد پروتئین مواد لبنی هنگام ترکیب با آنتیاکسیدان موجود در کاکائو از جذب شدن آن جلوگیری میکند. از این گذشته، محققان معتقدند این اختلال در جذب ممکن است در آنتیاکسیدانهای موادغذائی دیگر مانند میوهها، چای، سبزیها و رنگدانههای موجود در موادی چون انگور قرمز نیز مطرح باشند.تصلب شرائین و سختی عروق یکی از اختلالاتی است که با افزایش سن شدت بیشتری مییابد. کلسترول، املاح و دیگر موادی که قابلیت رسوب کردن در دیوارهٔ عروق را دارند، میتوانند باعث بروز این ناراحتی شوند. نتیجهٔ این وضعیت سفت شدن هر چه بیشتر عروق و از دست رفتن خاصیت انعطافپذیری آنهاست که این مسئله باعث وارد آمدن فشار بر قلب و افزایش فشارخون میشود. فلاوونوئیدهای موجود در کاکائو، بهویژه اپیکاتچین، باعث افزایش انعطافپذیری دیوارهٔ عروق و بهبود عملکرد بافت اندوتلیال (endothelial) میشوند که این خاصیت خطر افزایش فشارخون و سکتههای قلبی و مغزی را کاهش میدهد.
در اغلب افراد مبتلا به فشارخون بالا، هورمون انسولین تأثیر چندانی در کاهش قندخون و کمک به مصرف گلوکز در بدن ندارد که به این وضعیت ”مقاومت به انسولین“ گفته میشود. از این گذشته، با توجه به اینکه انسولین باعث افزایش جریان خون در عروق خونی ماهیچهها میشود، بروز مقاومت به انسولین ایجاد اختلال در این روند را بهدنبال دارد.
فلاوونوئیدهای موجود در شکلاتهای تلخ، که بهراحتی جذب جریان خون میشوند، با کاهش فشارخون از مقاومت به انسولین میکاهند و با توجه به اینکه موادقندی کمتری نیز دارند برای بیماران مبتلا به دیابت مفیدند. از اینگذشته، این ترکیبات پلیفنلی با تأثیری که بر روند خونرسانی عمومی بدن دارند باعث بهبود روند خونرسانی به مغز میشوند و از آن طریق بهبود عملکرد مغزی را نیز بههمراه دارند.
افراد مبتلا به آلرژیهای غذائی باید توجه داشته باشند که شکلاتهای تلخ بهدلیل داشتن میزان زیاد مادهٔ خشک ممکن است آلرژی آنها را تشدید کند. همچنین این شکلاتها در افرادیکه مبتلا به عارضهٔ کهیر هستند، ممکن است موجب تشدید بیماری شود. در افراد مضطرب نیز توصیه میشود مصرف این شکلاتها محدود شود، زیرا شکلاتها بهدلیل داشتن کافئین زیاد ممکن است باعث افزایش اضطراب شوند.
موادغذائی حاوی آرژینین زیاد و لیزین کم میتوانند شرایط را برای فعالیت ویروسهای گونهٔ هرپس (Herpes virus) فراهم آورند. با توجه به اینکه شکلات یکی از موادی است که نسبت آرژینین به لیزین در آن زیاد است، به افرادیکه زمینهٔ تبخال زدن دارند توصیه میشود کمتر شکلات مصرف کنند و با توجه به اینکه درصد مادهٔ خشک شکلات تلخ زیاد است در افراد مبتلا به این عارضه، محدودیت مصرف این نوع شکلات باید بیشتر رعایت شود. بررسیهای بلندمدت نشان میدهند که مصرف این نوع شکلات بهدلیل داشتن کافئین زیاد در زنان مبتلا به بیماری فیبروکیستیک پستان (fibrocystic breast disease) باعث تشدید عوارض بیماری میشود. با توجه به اینکه کافئین اسیدمعده را افزایش میدهد، مصرف موادغذائی حاوی کافئین زیاد، مانند شکلات تلخ، ممکن است باعث وخامت زخممعده در افراد مبتلا به این بیماری شود. همچنین بیماران مبتلا به رفلاکس معدی مری باید مصرف موادغذائی حاوی کافئین زیاد را محدود کنند. کافئین مادهای محرک است و تأثیرات آن تا ۲۰ ساعت در بدن باقی میماند. از اینرو، افراد مبتلا به بیخوابی باید از مصرف اینگونه شکلاتها خودداری کنند. برای افرادیکه کلیهٔ سنگساز دارند و همچنین افراد مبتلا به سیروز کبدی (Schirrhosis Liver) مصرف این نوع شکلاتها به ترتیب بهدلیل داشتن اگزالات و مس زیاد توصیه نمیشود. -
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.