شواهد علمی جدید نشان داده است داشتن تغذیه مناسب و مصرف غذاهای مغذی در زنان باردار تا چه حد می تواند حائز اهمیت باشد. یکی از نمونه های بارز تاثیر تغذیه مناسب، کاهش ابتلا کودکان به دیابت نوع یک در مادرانی است که در طی دوران باداری مصرف سبزیجات را به طور روزانه در برنامه غذایی خود داشته اند. همانطور که می دانیم در دیابت نوع یک، سلولهای خاصی در پانکراس به تدریج توانایی ساخت انسولین را از دست می دهند و همین مساله منجر به کمبود انسولین در بدن و نهایتا بیماری دیابت نوع یک می گردد. گفته می شود که در خون کودکانی که در معرض خطر دیابت نوع یک قرار دارند، آنتی بادیهایی دیده می شود که به سلولهای سازنده انسولین حمله کرده و کارایی آنها را از بین می برند.
در مطالعه ای که در کشور سوئد انجام شد نمونه خونی ۶۰۰۰ کودک ۵ ساله مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که یا میزان این آنتی بادی ها در خون سه درصد از این کودکان بالا بود و یا آن که در سن ۵ سالگی مبتلا به دیابت نوع یک شده بودند. جالب آن که نتایج این مطالعه نشان داد که این آنتی بادی ها در کودکانی که مادران آنها درطول دوران بارداری به ندرت سبزیجات مصرف کرده بودند، دو برابر بود. در حالی که سطح سرمی این آنتی بادی در کودکانی که مادرشان اظهار داشته بودند در دوران بارداری بصورت روزانه سبزیجات مصرف می کرده اند در کمترین حد خود بود.
این شواهد تاکید می نماید که مصرف روزانه سبزیجات توسط مادر باردار می تواند میزان این آنتی بادی را در کودک وی به حداقل ممکن کاهش دهد و در نتیجه میزان ابتلا به دیابت را کاهش می یابد. البته هنوز فاکتورهای دیگر در این بررسی ها لحاظ نشده است، لذا برای نتیجه گیری قطعی به مطالعات بیشتری نیاز است ولی آنطور که از شواهد بر می آید، مصرف روزانه سبزیجات توسط مادران باردار علاوه برفواید بسیار برای جنین و مادر از بروز دیابت نوع یک در کودکان پیشگیری نماید.
نکته عملی: با اینکه هنوز این مطالعات کامل نشده ولی میتوان به مادران بادار توصیه کرد که مصرف سبزیجات را در برنامه غذایی روزانه شان قرار دهند؛ زیرا مصرف روزانه سبزیجات هیچ گونه مضراتی برای مادر و کودک به همراه ندارد کما اینکه با استناد به این مطالعات می توان گفت فوایدی بسیار زیادی از جمله پیشگیری از دیابت نوع یک را در بر خواهد داشت.
منبع: Pediatric Diabetes, 2009