مداخلات غذایی با هدف کاهش غلظت کلسترول خون و تعدیل سطوح لیپوپروتئین های خون، اساس برنامه های پیشگیری و درمان بیماری های قلبی و عروقی را تشکیل می دهند. به تازگی نیز مطالعات بسیاری در زمینه اثر دریافت مغزهای گیاهی بر کاهش ریسک بیماری قلب و عروق و کاهش سطح چربی خون صورت گرفته اند. باید بدانیم که مغزها مواد غذایی کاملی محسوب می شوند که در طول تاریخ توسط بشر مورد استفاده بوده اند و مشخصه های تغذیه ای منحصر به فردی نیز دارند: غنی از پروتئین گیاهی ، اسیدهای چرب غیر اشباع، فیبر، مینرال، ویتامین و ترکیباتی مانند آنتی اکسیدان ها و فیتواستروژن ها.

در مطالعه ای که به تازگی در مجله ی آرشیو طب داخلی به چاپ رسیده است، نتایج ۲۵ مطالعه در ۷ کشور مختلف با ۵۸۳ شرکت کننده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. تمامی این مطالعات به مقایسه گروه کنترل با گروه مصرف کننده مغزها پرداخته اند. شرکت کنندگان از داروهای پایین آورنده ی چربی خون استفاده نمی کردند و به طور متوسط ۶۷ گرم مغز را در روز دریافت می کردند. این میزان مصرف با ۱/۵% کاهش در غلظت کلسترول تام، ۴/۷% کاهش در LDL(کلسترول بد) و ۳/۸% کاهش در نسبت LDLبه HDL(کلسترول خوب) همراه بود. به علاوه سطوح تری گلیسرید نیز در افراد مبتلا به تری گلیسرید بالا، کاهش ۲/۱۰ درصدی داشت. همچنین نتایج این مطالعه حاکی از آنند که اثرات مفید مغزها بر کاهش سطح چربی خون مرتبط با دوز مصرفی آنها می باشد و انواع متفاوت آنها اثرات مشابهی دارند.

نکته عملی: نتایج مطالعات مختلف، اثر درمانی مغزها در بهبود سطح چربی خون را تایید می کنند. درحقیقت مصرف مغزها منتهی به اثرات مطلوب در سطح چربی خون خواهد شد(حداقل در کوتاه مدت) و از توانایی بالقوه در کاهش ریسک بیماری های قلبی عروقی برخوردار است، بنابراین مغزها (البته به صورت خام و در حد اعتدال) را در برنامه رژیم غذایی خود بگنجانید.

منبع: Arch Internal Med,2010;170(9):821-827

 

Loading