امروزه اکیداً توصیه میشود که میزان قند در رژیم غذایی روزانه کاهش یابد. این ماده در بسیاری از مواد غذایی و نیز نوشیدنیهای شیرین یافت شده و مصرف بیش از حد آن با افزایش خطر ابتلا به چاقی و عوارض ناشی از آن مرتبط است. نتایج تحقیقات اخیر نشان میدهد که اگر کودک و یا مادر باردار مقدار زیادی قند مصرف کنند، قدرت حافظه و یادگیری کودکان تحت تاثیر قرار میگیرد. مصرف نوشیدنیهای رژیمی نیز در دوران بارداری دارای اثرات مخربی است. در مقابل، مصرف میوه توسط کودکان با بهبود حافظه و یادگیری همراه است.
هدف محققان از انجام مطالعه فوق بررسی ارتباط بین مصرف قند (سوکروز و فروکتوز) توسط مادر باردار و کودکان با تواناییهای شناختی کودکان بود. در این راستا، اطلاعات مربوط به میزان مصرف نوشیدنیهای شیرین، نوشیدنیهای رژیمی، آبمیوه و میوه توسط ۱۰۰۰ زن باردار و فرزندانشان جمعآوری شد.
یافتههای این پژوهش نشان داد که افزایش مصرف میوه و کاهش مصرف قند و نیز اجتناب از مصرف نوشیدنیهای رژیمی در طی دوران بارداری و سپس دوران کودکی تاثیر مثبتی بر روی تواناییهای شناختی کودکان دارد. مصرف آبمیوه بر روی تواناییهای شناختی اثری نداشت.
نکته عملی: رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری و دوران کودکی نقش بسزایی در قدرت حافظه و یادگیری کودکان دارد. توصیه میشود زنان باردار و کودکان میزان مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای حاوی قند و نیز نوشیدنیهای رژیمی را محدود کرده و مصرف منظم میوه را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهند.
منبع:
Juliana F.W. Cohen et al. American Journal of Preventive Medicine 2018.