خواص سیر – فواید مصرف سیر برای سلامتی

خواص سیر
تاکنون تحقیقات نسبتاً زیادی در مورد خواص سیر و تاثیر آن بر سلامتی انجام شده است. با این حال، اولین محل رویش این گیاه دقیقاً مشخص نیست. اما کارشناسان آسیای مرکزی را به عنوان خاستگاه آن معرفی می‌کنند. گزارشات نشان می‌دهد که مردم هند و مصر در بیش از ۵۰۰۰ سال قبل این گیاه را کشت داده‌اند.

فواید مصرف سیر برای سلامتی:

با توجه به دانش پیشینیان در مورد خواص سیر در گذشته از سیر برای درمان انگل استفاده می‌شده است. رومی‌ها از آن برای درمان سل، تب و سایر بیماری‌ها استفاده می‌کردند. همچنین اعتقاد بر این بوده که اگر مخلوط آب سیر و آویشن روی بدن مالیده شود فرد از نیش مار در امان می‌ماند.
در انگلستان مخلوط این گیاه با عسل برای درمان مشکلاتی مانند سرماخوردگی، تب و اسهال مورد استفاده قرار می‌گرفته است. فرانسوی‌ها نیز معتقد بودند که در سال ۱۷۲۰ سیر جان صدها نفر را از طاعون نجات داده است.
در قرن بیستم از این گیاه برای حفاظت افراد در برابر وبا، تب تیفوئید و دیفتری استفاده می‌شد. در سال‌های ۱۹۱۷ تا ۱۹۱۸ و در زمان شیوع آنفلوآنزا آمریکایی‌ها از یک گردنبند حاوی سیر استفاده کرده و معتقد بودند بیماری را از آن‌ها دور می‌کند.
این گیاه جزء خانواده پیاز طبقه‌بندی می‌شود. ترکیبات گوگردی موجود در آن مسئول بو و طعم آن هستند، اما تا زمانی که پوست گرفته نشود، خرد نشود و یا جویده نشود بوی زیادی ندارد. اگر می‌خواهید بوی این گیاه در تنفس شما مشخص نباشد بلافاصله بعد از خوردن آن نعناع تازه، سیب یا کاهو مصرف کنید.
بهتر است این گیاه را به صورت تازه خریداری کرده و در یک محیط خنک و تاریک نگهداری کنید. شما می‌توانید این گیاه را چند ماه نگهداری کنید، اما برای آن که از مصرف آن بیشترین فواید را به دست آورید سعی کنید طی یک هفته آن را استفاده کنید.

آشنایی با خواص سیر:

بیشتر خواص سیر به وجود “آلیسین” در آن مرتبط است. اما علاوه بر آلیسین حاوی ترکیبات مفید دیگری مانند آرژنین، الیگوساکارید، فلاونوئید و سلنیوم نیز می‌باشد. به  گفته محققان هر کدام از این ترکیبات به تنهایی یا در ترکیب با یکدیگر می‌توانند در ایجاد فواید مصرف سیر برای سلامتی نقش داشته باشند.
مطالعات انجام شده در مورد خواص سیر نشان داده‌اند که این گیاه می‌تواند برای مبتلایان به بیماری قلبی مفید باشد. بیماری قلبی یکی از علل مهم مرگ و میر در سراسر جهان است. عواملی مانند اضافه وزن و چاقی، رژیم غذایی نامناسب، بی‌تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی، مصرف سیگار، فشارخون بالا، افزایش چربی‌های خون و … احتمال ابتلا به این بیماری را بالا می‌برند.
سیر در کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت، کاهش کلسترول و فشارخون، حفظ انعطاف‌پذیری شریان‌ها و پیشگیری از لخته شدن خون موثر است. همچنین می‌تواند خطر بروز سکته مغزی را کاهش دهد.
از آنجاکه ممکن است این گیاه با برخی داروها تداخل داشته باشد قبل از مصرف آن با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
بسیاری از ادعاها در مورد فواید مصرف سیر برای سلامتی توسط علم اثبات نشده است. از جمله این ادعاها می‌توان به درمان سرماخوردگی، آنفلوآنزا و سایر بیماری‌های ویروسی، گلو درد و آلزایمر و همچنین تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.
برخی مطالعات نشان داده‌اند در افرادی که سیر بیشتری مصرف می‌کنند احتمال بروز برخی از سرطان‌ها کمتر است. با این حال،لازم است در این زمینه تحقیقات بیشتری انجام شود.

ویژگی‌های رژیم غذایی سالم:

اگرچه برخی مواد غذایی مانند سیر ممکن است دارای فواید خاص برای کنترل یا درمان بیماری‌ها باشند، اما به تنهایی نمی‌توانند سلامتی فرد را ارتقاء دهند. بنابراین، اگر خواهان بهبود سلامتی خود هستید باید به تمام ویژگی‌های رژیم غذایی خود توجه کرده، مصرف تمام غذاهای مفید را افزایش و مصرف تمام غذاهای ناسالم را محدود نمایید.
به عنوان مثال، تغذیه ناسالم در افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی – عروقی (CVD) نقش مهمی دارد. اگر در رژیم غذایی میزان زیادی چربی اشباع و چربی ترانس وجود داشته باشد کلسترول خون بالا می‌رود. افزایش این چربی در خون احتمال ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب (عروق تغذیه کننده قلب) را بالا می‌برد.
اما بر خلاف چربی‌های اشباع و چربی‌های ترانس افزایش مصرف میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل در برنامه غذایی روزانه می‌تواند به کاهش چربی‌های خون (کلسترول و تری‌گلیسرید) کمک کند. این دسته از مواد غذایی مفید حاوی فیبر و انواع آنتی‌اکسیدان هستند.
اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه (PUFA) نیز همانند سیر از لخته شدن خون در عروق پیشگیری کرده و در نتیجه احتمال بروز بیماری قلبی را کاهش می‌دهند. این چربی‌های مفید در غذاهای دریایی و مغزهای خوراکی (مانند گردو) وجود دارند.
مصرف غذاهای شور و پرنمک می‌تواند نقش مهمی در افزایش فشارخون داشته باشد. پرخوری و اضافه وزن نیز می‌تواند در بالا رفتن فشارخون تاثیر داشته باشد.
بیماری دیگری که هم با تغذیه و هم با افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی در ارتباط است، دیابت می‌باشد. رژیم غذایی سالم که در آن مصرف غذاهای پرچرب محدود شده و حاوی فیبر فراوان است می‌تواند در پیشگیری از دیابت یا درمان آن نقش داشته باشد.

Loading