سرطان معده: علل، علائم و درمان

سرطان معده هنگامی رخ می دهد که سلول های سالم معده تغییر کرده و به صورت غیرقابل کنترل رشد می کنند. این بیماری به آرامی و طی سالیان دراز به تدریج پیشرفت می کند. سرطان معده می تواند در هر بخشی از معده رخ داده و سپس به سایر نقاط بدن مثل کبد، ریه ها و استخوان ها گسترش پیدا کند. انواع سرطان معده

سرطان معده هنگامی رخ می دهد که سلول های سالم معده تغییر کرده و به صورت غیرقابل کنترل رشد می کنند. این بیماری به آرامی و طی سالیان دراز به تدریج پیشرفت می کند.
سرطان معده می تواند در هر بخشی از معده رخ داده و سپس به سایر نقاط بدن مثل کبد، ریه ها و استخوان ها گسترش پیدا کند.

انواع سرطان معده:

• آدنوکارسینوما
آدنوکارسینوما شایع ترین نوع این سرطان است. به طوری که در ۹۵ درصد افراد مبتلا به سرطان معده مشاهده می شود. آدنوکارسینوما سلول های تولید کننده موکوس و سایر مایعات گوارشی را در معده درگیر می کند.

• سایر انواع سرطان معده
علاوه بر آدنوکارسینوما سرطان معده انواع دیگری نیز دارد که از شیوع کمتری برخوردار هستند:
۱. کارسینوئید که سلول های تولید کننده هورمون را در معده درگیر می کند.
۲. سارکوم که در عضله یا بافت همبند درون دیواره معده شروع می شود.
۳. لنفوم که غدد لنفاوی معده را درگیر می کند.

چه کسانی به سرطان معده مبتلا می شوند؟

حدود ۶۰ درصد افراد مبتلا به سرطان معده بالای ۶۵ سال هستند. احتمال ابتلا به این بیماری در مردان در مقایسه با زنان بیشتر است. افزایش مصرف میوه و سبزی احتمال ابتلا به سرطان معده را کاهش می دهد. در حالی که مصرف زیاد غذاهای شور، نمک سود شده یا دودی با افزایش احتمال ابتلا به این سرطان مرتبط است.

سرطان معده: علل، علائم و درمان

علل ابتلا به سرطان معده:

۱- هلیکوباکتر پیلوری (H. پیلوری)
هلیکوباکتر پیلوری یک نوع باکتری است که سبب بروز زخم و التهاب در معده می شود. این باکتری یکی از اصلی ترین علل ابتلا به سرطان معده است. گونه های مختلفی از این باکتری وجود دارد که تعدادی از آن ها نقش بیشتری در ابتلا به سرطان معده دارند.
برای مقابله با هلیکوباکتر پیلوری از آنتی بیوتیک ها استفاده می شود. اگر یکی از والدین، خواهر یا برادر یا فرزندان شما به سرطان معده مبتلا باشند باید شما از نظر وجود هلیکوباکتر پیلوری مورد بررسی قرار گیرید.

۲- سابقه پزشکی و خانوادگی
اگر یکی از اعضای خانواده تان به سرطان معده مبتلا باشد احتمال ابتلا به این بیماری در شما افزایش پیدا می کند. ابتلا به آنمی پرنیشیوز (کاهش گلبول های قرمز خون به علت کمبود ویتامین B12)، وجود پولیپ در بخش هایی از معده یا کولون (روده بزرگ) و آکلریدری (کاهش اسید معده) با افزایش احتمال ابتلا به سرطان معده در ارتباط است.
لینک به “کمبود ویتامین B12 و علائم و علل بروز آن”

۳- سبک زندگی
مصرف غذاهای دودی شده یا نمک سود شده و غذاهای پرنمک و مصرف ناکافی میوه ها و سبزیجات احتمال ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد. سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و ابتلا به چاقی نیز احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.

علائم سرطان معده:

گاهی اوقات تا زمانی که سرطان به سایر نقاط بدن گسترش پیدا نکند بیماری علامت خاصی ایجاد نمی کند. علائم احتمالی سرطان معده عبارتند از:
• خستگی
• نفخ
• سوزش سر دل و سوء هاضمه
• تهوع و استفراغ
• اسهال یا یبوست
• درد معده
• کاهش وزن ناخواسته
• مدفوع خونی یا سیاه رنگ

تشخیص سرطان معده:

پزشک از شما سوالاتی در مورد علائمی که دارید، سابقه پزشکی و سبک زندگی تان می پرسد. اگر این احتمال وجود داشته باشد که به سرطان معده مبتلا باشید اندوسکوپی برای شما انجام می شود. در این روش یک دوربین کوچک از طریق گلو به داخل معده فرستاده می شود.
در صورت لزوم در بخشی از معده شما بیوپسی (نمونه برداری) انجام می شود. این نمونه بعد از ارسال به آزمایشگاه از نظر وجود سلول های سرطانی مورد بررسی قرار می گیرد.
در برخی شرایط ممکن است پزشک برای تشخیص وجود تومور در معده از سایر روش ها مانند سی تی اسکن و MRI استفاده کند.

درمان سرطان معده:

۱- جراحی
درمان به بخشی از معده که درگیر بیماری شده است، میزان پیشرفت سرطان و سلامت عمومی شما بستگی دارد. در اغلب موارد با استفاده از جراحی تومور از بدن خارج می شود. پزشک ممکن است تمام یا بخشی از معده یا غدد لنفاوی را نیز خارج کند.

۲- پرتو درمانی و شیمی درمانی
از شیمی درمانی و پرتو درمانی برای کاهش اندازه تومور قبل از جراحی استفاده می شود. احتمالاً بعد از جراحی نیز برای از بین بردن سلول های سرطانی باقیمانده از این روش ها استفاده می شود. این دو نوع روش اغلب اوقات به طور همزمان مورد استفاده قرار می گیرند.

۳- درمان هدفمند
پزشک ممکن است به شما درمان هدفمند را توصیه کند. در این روش از داروهای خاصی برای یافتن و از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. در این روش به سلول های سالم که در اطراف سلول های سرطانی قرار دارند، آسیب وارد نمی شود.

Loading