خونی : چه مواد غذایی مفید است؟

در حال نمایش 2 نوشته (از کل 2)
  • نویسنده
    نوشته‌ها
  • #75643
    amini
    مشارکت کننده

    برای درمان کم خونی چند روش وجود دارد که بهترین و کم خطرترین آنها استفاده می شود؛ بهترین و کم خطرترین راه استفاده از مکمل های خوراکی است. درمان با نمک های ساده آهن، چون سولفات فرو خوراکی، کاملاً موثر بوده و به شکل قرص، کپسول یا مایع است که مصرف آن ها باید تا چند ماه ادامه یابد .
    چنانچه این قرص ها با معده خالی مصرف شوند، جذب آنها بهتر و بیشتر صورت می گیرد ولی در این حالت سبب تحریک معده و بروز مشکلات گوارشی خواهند شد .
    عوارض گوارشی، ناشی از مصرف آهن نظیر تهوع، دل پیچه، سوزش قلب، اسهال یا یبوست را می توان به حداقل رساند؛ به شرطی که آهن را به میزان کم مصرف کرده و به تدریج به میزان آن افزود تا به حد مورد نیاز بدن برسد. بهتر است قرص آهن، آخر شب قبل از خواب استفاده شود تا عوارض ناشی از آن کاهش یابد.
    ویتامین Cجذب آهن را افزایش می دهد. به همین دلیل معمولاً مصرف ویتامینC به همراه آهن پیشنهاد می گردد . البته علاوه بر درمان دارویی باید به میزان آهن قابل جذب در غذا نیز توجه کرد.
    جذب آهن غذا، اغلب تحت تأثیر شکل آهن موجود در آن می باشد. آهن موجود در پروتئین های حیوانی مانند گوشت گاو، ماهی و پرندگان( آهن هِم) بیشتر جذب می شود در حالیکه جذب آهن پروتئین های گیاهی مانند سبزی ها و میوه ها ( آهن غیر هم) کم تر می باشد.
    باید توجه داشت که ویتامینCجذب آهن سبزی ها و میوه ها( آهن غیرهم) را بیشتر می کند. مصرف چای همراه یا بلافاصله بعد ازغذا نیز می تواند جذب آهن را تا 50 درصد کاهش دهد.
    منابع غذایی آهن دار
    منابع غذایی آهن دار عبارتند از جگر، قلوه، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخم مرغ، سبزی های دارای برگ سبز تیره مانند جعفری، اسفناج و حبوبات؛ مثل عدس و لوبیا، هم چنین میوه های خشک( برگه ها) به خصوص برگه زرد آلو و دانه های روغنی.
    عوامل افزایش دهنده جذب آهن و منابع غذایی آنها
    1- اسید سیتریک و اسید اسکوربیک( ویتامینC ) که درآلو، خربزه، ریواس، انبه، گلابی، طالبی، گل کلم، سبزی ها، آب پرتقال، لیمو شیرین، لیمو ترش، سیب و آناناس وجود دارند، می توانند عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن باشند.
    2- اسید مالیک و اسید تارتاریک که در هویج، سیب زمینی، چغندر، کدو تنبل، گوجه فرنگی، کلم پیچ و شلغم موجود است، سبب افزایش جذب آهن می شود.
    3- محصولات تخمیری مثل سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده می شوند.
    توصیه های زیر را به کار بندید :
    *استفاده از غذاهایی که غنی از آهن می باشند.
    *استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین در هر وعده غذایی، جهت جذب بهتر آهن( مثل پرتقال، گریپ فروت، کوجه فرنگی، کلم، توت فرنگی، فلفل سبزو لیمو ترش)
    *گنجاندن گوشت قرمز، ماهی یا مرغ در برنامه غذایی .
    *پرهیز از مصرف چای و قهوه همراه یا بلافاصله بعد از غذا
    * برطرف کردن مشکلات گوارشی و یبوست
    * تصحیح عادات غذائی غلط ( مثل مصرف مواد غیر خوراکی مانند خاک ، یخ )
    * استفاده از نان هایی که از خمیر ورآمده تهیه شده اند
    * استفاده از خشکبار مثل توت خشک، برگه آلو، انجیر خشک و کشمش که منابع خونی از آهن هستند.
    * استفاده ازغلات و حبوبات جوانه زده .
    * شست وشو و ضد عفونی کردن سبزی هایی که استفاده می کنید.
    * شستن کامل دست ها با آب و صابون ، قبل از تهیه مصرف غذا و پس ازهر باراجابت مزاج .
    * مصرف روزانه یک قرص آهن از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان در زنان باردار.
    * مصرف قطره آهن هم زمان با شروع تغذیه تکمیلی تا پایان 2 سالگی در کودکان
    کلینیک رژیم درمانی نوین_دکتر فرشچی

    #99326
    madjd
    مدیرکل

    شایع ترین علت کم خونی در جهان و از جمله در ایران کمبود آهن است، وقتی کسی آهن ذخیره شده در بدنش را در طول زمان از دست بدهد و با مواد غذایی و مکمل ها جایگزین نشود، فرد دچار یک بالانس یا تعادل منفی از آهن خواهد شد و نمی تواند آهن از دست رفته را جبران کند. کمبود آهن خودش را با کم خونی نشان می دهد، به دلیل اینکه بیش از نیمی از آهن بدن در داخل گلبول قرمز است و وقتی کسی آهن از دست می دهد، گلبول های قرمز او کاهش پیدا می کند.
    کل ذخایر آهن بدن بین ۳ تا ۴ گرم است که نصفی از آن در گلبول های قرمز است و نصف دیگر در ذخایر بدن است. کسی که دچار کمبود آهن در رژیم غذایی خود است؛ یعنی از مواد حاوی آهن مثل گوشت، جگر، حتی بعضی اوقات سبزیجات محروم است و نمی تواند آهن اضافی به شکل مکمل به بدن خود را برساند که البته این علت شایع کم خونی فقر آهن در جهان نیست. شایع ترین علت آن، این است که کسی آهن از دست بدهد یا گلبول های قرمز از بدنش خارج شود که به طور رایج در قاعدگی های خانم ها دیده می شود، بنابراین شاید علت کمبود آهن و کم خونی زنان به​دلیل از دست دادن بیش از حد خون است و می توان گفت افراد در معرض خطر عمدتا خانم هایی هستند که با قاعدگی های شدید و حجیم ماهانه آهن زیادی از دست می دهند.از دلایل دیگر هم این است که کسی در دستگاه گوارش آهن از دست بدهد؛ یعنی به علت زخم معده، زخم روده، بواسیر، تومورهای دستگاه گوارش و ضایعات التهابی دستگاه گوارش خونریزی آشکار یا پنهان داشته باشد. از دلایل دیگر هم اختلالات جذب آهن است چون جذب آهن ابتدای روده باریک است و هر بیماری ای که روده باریک را تهدید کند می تواند مانع جذب طبیعی آهن شود و فرد باوجود اینکه آهن کافی مصرف می کند، چون نمی تواند آهن را ابتدای روده باریک جذب کند، مستعد فقر آهن خواهد شد.

در حال نمایش 2 نوشته (از کل 2)
  • شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.