تغذیه در بیماری کم کاری تیروئید

در حال نمایش 1 نوشته (از کل 1)
  • نویسنده
    نوشته‌ها
  • #72539
    amini
    مشارکت کننده

    در کم کاری تیروئید، سطح ترشح هورمون های تنظیم کننده ی سوخت و ساز ( متابولیسم ) بدن یا به عبارت دیگر، میزان مصرف چربی ها، پروتئین ها و کربوهیدرات ها، ۱۵ ۴۰ درصد کاهش می یابد؛ بنابراین برخی علایم بیماری دقیقاً، برعکس علایم ناشی از پرکاری تیروئید است. شایع ترین این علایم عبارت اند از:
    ـ کاهش ضربان قلب
    ـ خستگی
    ـ خواب آلودگی مفرط
    ـ افت هوشیاری
    ـ اختلال حواس
    ـ کاهش حافظه
    ـ افزایش وزن بدن بدون افزایش مصرف غذا
    ـ یبوست
    ـ خشن شدن صدا
    ـ افتادگی پلک ها
    -پف آلود شدن صورت
    ـ عدم تحمل سرما
    ـ خشک و ضخیم شدن پوست و مو
    ـ سردرد
    ـ اختلال شدید د رعادات ماهیانه.
    ▪ درمان
    عمده ترین اقدام درمانی ، هورمون درمانی است. علی رغم این که بسیاری ازعلایم ، بعد از چند ماه درمان دارویی برطرف می شوند اما مبتلایان به این بیماری باید تمام عمر تحت نظر پزشک متخصص باشند. حمایت تغذیه ای این بیماران، به ویژه از نظر مواد مغذی که برای ساخته شدن هورمون تیروئید لازم است، همراه با درمان دارویی، بسیار اهمیت دارد.
    ▪ رژیم غذایی در کم کاری تیروئید:

    ۱) برخلاف مبتلایان به پرکاری تیروئید، این بیماران باید از مصرف زیاد مواد غذایی گواتروژن پرهیز کنند و سبزی جات را به صورت پخته مصرف نمایند. مواد غذایی گواتروژن شامل انواع کلم، شلغم، روغن گلزا ( کانولا ) ، بادام زمینی، ارزن و سویا است.
    ۲) سویا می تواند مانع جذب کافی داروهای تیروئید شود. بنابراین باید در مصرف آن احتیاط گردد.
    ۳) توجه داشته باشید که از نمک در پایان پخت غذا استفاده کنید، زیرا در غیر این صورت ید موجود در نمک هنگام برداشتن درب ظرف غذا، همراه با بخار خارج می شود. در این صورت شما میزان ید کمتری از آن چه که انتظار می رود دریافت خواهید کرد. در ضمن نمک یددار را نباید در شیشه های شفاف و در معرض نور نگهداری کرد.
    ۴) توجه کنید که زیاده روی در مصرف ید باعث کم کاری تیروئید خواهد شد.
    ۵) تنظیم کالری دریافتی برای جلوگیری از افزایش وزن ضروری است. برای این منظور مشاوره با کارشناس تغذیه، همراه با استفاده از درمان دارویی توصیه می شود۶) اطمینان نسبت به تأمین مقادیرکافی ویتامین های C، A، E و ویتامین های گروه B به ویژه B۲ ،B۳ ، B۶ که برای تولید هورمون تیروئید ضروری هستند لازم است. لذا مصرف منظم مواد غذایی زیر در برنامه ی غذایی روزانه توصیه می شود:الف) منابع مناسب ویتامین C
    -توت فرنگی
    ـ آناناس
    ـ هندوانه
    موز
    ـ سیب زمینی
    ـ هلو.
    ب) منابع مناسب ویتامین A:جگر- تخم مرغ- ماهی های روغنی- سبزی های سبز رنگ ( به جز گیاهان خانواده ای کلم )
    ـ سبزی ها و میوه های زرد و نارنجی رنگ.
    ج) منابع مناسب ویتامین E:
    روغن های گیاهی-مغز دانه ها-غلات-
    د) منابع مناسب ویتامین B:
    غلات سبوس دار
    ـ گوشت گاو
    ـ گوشت ماکیان
    ـ ماهی.
    ه) استفاده از منابع مناسب غنی از روی، نظیر
    ـ غذاهای دریایی
    ـ گوشت قرمز
    ـ گوشت ماکیان
    استفاده از مکمل مولتی ویتامین و املاح در کنار منابع غذایی بالا.
    مصرف منظم منابع غنی از فیبر، نظیر سبزی ها، میوه هایی مانند انجیر، آلو، سیب، مرکبات، همچنین حبوبات و غلات سبوس دار، برای برطرف شدن یبوست.
    نوشیدن آب به مقدارکافی (حداقل ۷ لیوان) بسیار ضروری است.
    پرهیز از مصرف قند های ساده مانند قند و شکر، شیرینی جات و …
    پرهیز از مصرف زیاد نوشیدنی های کافئین دار، میانه روی در مصرف فرآورده های شیری و گندم.
    استفاده از منابع غنی از آهن مانند جگر، گوشت قرمز و غلات غنی شده با آهن، به ویژه در افرادی که دارای کم خونی ناشی از فقر آهن نیز می باشند.
    استفاده از منابع غنی B۱۲ مانند جگر گاو، جگر مرغ، گوشت گاو، ماهی قزل آلا به ویژه در افرادی که دارای کم خونی ناشی از کمبود این ویتامین هستند. عدم توجه به کم خونی با هر منشائی که باشد، در تشدید ضعف و خستگی و بسیاری از علایم دیگر مؤثر خواهد بود.
    استفاده از اسیدهای چرب ضروری به ویژه مکمل امگا – ۳ که منبع غنی آن ماهی های روغنی آب های سرد هستند، می تواند در تخفیف برخی علایم مفید باشد. کمبود اسیدهای چرب ضروری می تواند باعث بر هم خوردن تعادل در عملکرد غده ی تیروئید شود.
    کلینیک رژیم درمانی نوین_دکتر فرشچی

در حال نمایش 1 نوشته (از کل 1)
  • شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.