اصول تغذیه در سفرهای تابستانی را جدی بگیرید

در حال نمایش 1 نوشته (از کل 1)
  • نویسنده
    نوشته‌ها
  • #90475
    s.shahemi
    مشارکت کننده

    تغذیه در سفرهای تابستانی

    تابستان به خصوص، برای خانواده هایی که فرزندان مدرسه رو دارند، فصل مسافرت و خستگی در کردن یک سال تحصیلی واستراحتی برای تجدید قوا و آماده شدن برای سال تحصیلی دیگر است و اما چگونه می توان در طول سفر که غذای روح فراهم می شود، با رعایت چند نکته ساده تغذیه ای سلامت جسم را تامین کنیم و سفری دلپذیر را تجربه نماییم؟

    از آب شروع می کنیم که مایه حیات است، به این شرط که سالم باشد. در طول سفر حتما از آب معدنی استفاده کنید و یا اینکه قبل از حرکت و در منزل آب سالم را در چند بطری تمیز بریزید و در فریزر بگذازید تا یخ بزند. به این ترتیب در طول سفر، با ذوب شدن تدریجی یخ این بطریها، آب آشامیدنی خنک، سالم و گوارا در دسترس شما و سایر افراد خانواده قرار دارد. برای تهیه چای هم می توانید یک فلاسک آب جوش همراه ببرید و در طول راه از چای تمیز و مطمئن برای رفع خستگی و تمدد اعصاب استفاده کنید.

    برای شستن ظروف و لیوانهای مورد استفاده در طول سفر هم از آبی که از منزل با خود آورده اید استفاده کنید. آبهایی که در طول مسیر به صورت نهر وچشمه جاری شده اند، اگر چه زیبا وبا صفا هستند، اغلب آلودگی میکروبی دارند ویا به انواع تخم انگلها آلوده شده اند. ممکن است حتی، به دلیل سرازیر شدن فاضلابهای صنعتی، انوای آلودگیهای شیمیایی را داشته باشند و سلامت بدن را به طور جدی به خطر بیندازند.

    چه غذایی در طول سفر بخوریم؟

    مطمئن ترین راه این است که غذای ساده ای در منزل تهیه کنید و در یک ظرف خنک با خود بردارید. غذایی که برای بین راه تهیه می کنید، نباید آبکی باشد. غذاهای آبکی مانند انواع خورش ها، سریع تر فاسد می شوند چون میکروبها و باکتریها در فضای مایع، محیط مناسب تری برای رشد وتکثیر دارند. غذاهای خشک مانند انواع کوکوها (کوکوی سبزی، سیب زمینی )،، کتلت، شامی ، انواع دلمه ها، انواع پلوها (عدس پلو، لوبیا پلو) همراه با گوجه فرنگی، کاهو وخیار تازه و لیمو ترش که خوب شسته شده اند، غذاهای مناسبی برای سفر هستند. غذایی را که برای سفر آماده می کنید، در طول راه کاملا خنک نگهدارید. غذاهایی مانند سالاد الویه، کالباس و سوسیس که سریع تر فاسد می شوند، برای سفر مناسب نیستند.

    اگر مایل هستید صبحانه را در طول راه میل کنید، می توانید از منزل، پنیر، گوجه فرنگی، خیار و یا تخم مرغ آب پز وسفت و کمی مربا یا عسل به همراه یک فلاسک آب جوش برای چای با خودتان بردارید وبا نان محلی داغ و تازه نوش جان کنید. پنیر، سرشیر، خامه محلی اغلب از شیر پاستوریزه نشده تهیه می شود و مصرف آنها خطر ابتلا به بیماری تب مالت را به همراه دارد و یا ممکن است به دلیل کهنگی، خطر مسمومیت و اسهال و استفراغ را به دنبال داشته باشد. بهتر است از شیر محلی هم به دلیل پاستوریزه نشدن استفاده نشود.

    اگر مایل هستید در رستورانهای بین راه غذا بخورید، به چند نکته توجه کنید:

    به جای سالاد که احتمال آلودگی آن زیاد است، ماست بخورید. انواع آلودگی های انگلی و میکروبی با مصرف سبزیها و سالاد آلوده به بدن منتقل می شود. یک راه ساده و مطمئن آن است که از منزل با خود گوجه فرنگی و خیار و لیمو ترش شسته شده همراه داشته باشید و در رستوران در کنار غذایی که سفارش می دهید، از گوجه فرنگی وخیار خرد شده خودتان استفاده کنید. به طور کلی مصرف سس مایونز و سایر سسهای چرب از نظر تغذیه ای توصیه نمی شود. به خصوص در طول سفر از مصرف سس مایونز ویا سسهای خامه ای خودداری کنید، می توانید با مخلوط ماست، آبلیمو، کمی نمک و فلفل و در صورت امکان کمی روغن زیتون یک سس سالم برای سالاد تهیه کنید.

    غذاهایی را در رستوران سفارش دهید که سس، ادویه و چاشنی زیاد نداشته باشند. گاهی ممکن است در رستورانها به غذاهای کهنه و مانده مقدار زیادی سس و چاشنی اضافه کنند که تغیر رنگ و طعم نامطبوع ناشی از فساد غذا مشخص نشود. اگر کباب برگ ویا جوجه کباب سفارش می دهید، تاکید کنید که کاملا پخته شود تادرصورت وجود آلودگی اولیه، در اثر حرارت کافی از بین برود. کباب کوبیده و همبرگر و یا هرغذای دیگری که در رستوران با گوشت چرخ کرده تهیه می شود، اغلب حاوی مقدار زیادی چربی است و به همین دلیل، احتمال فسادپذیری آن زیاد است. ضمن اینکه، این نوع غذاها اغلب آنقدر حرارت نمی بینند که به اصطلاح مغز پخت شوند. بنابراین احتمال آلودگی میکروبی و انگلی با خوردن این غذاها که خوب پخته نشده اند، زیاد است.

    در رستوران، حتما همراه با غذایی که میل می کنید، از ماست (کم چرب وپاستوریزه )، لیمو ترش و یا آبلیمو استفاده کنید. با مصرف اینها، دستگاه گوارش اسیدی می شود و در نتیجه، از رشد وتکثیر میکروبها در دستگاه گوارش و در نتیجه مسمومیت غذایی جلوگیری می شود.

    به جای نوشابه های گازدار، همراه باغذا دوغ کم نمک وبدون گاز سفارش دهید. نوشابه های گازدار حاوی مقدار زیادی قند هستند. یک قوطی 300 میلی لیتری نوشابه درحدود 28 گرم (تقریبا دو قاشق غذاخوری پر) شکر دارد و مقدار زیادی کالری وارد بدن می کند که نتیجه اش اضافه وزن و چاقی است. ممکن است بگویید از نوشابه های بدون قند ویا رژیمی استفاده می کنیم، ولی باید بدانید که حتی نوشابه های بدون قند هم حاوی مقادیر زیادی فسفات هستند که از جذب کلسیم غذا که برای استحکام استخوانها ضروری است، جلوگیری می کند و نتیجه اش در دراز مدت پوکی استخوان خواهد بود.

    مصرف انواع دسرهای خامه ای درطول سفر توصیه نمی شود چون ممکن است با شیر وخامه پاستوریزه نشده تهیه شده باشد و یا اینکه به علت کهنگی، فاسد شده باشد. اگر مایل به مصرف بستنی هستید، حتما از نوع پاستوریزه شده و کم چرب آن استفاده کنید. از خرید و مصرف نوشیدنیهای محلی مانند آب زرشک، آب آلبالو و… و همچنین لواشک، تمبرهندی، آلوچه، در صورتی که بسته بندی نشده و کد بهداشتی و پروانه ساخت از وزارت بهداشت ندارند، خودداری کنید. انواع آلودگیهای انگلی با خوردن این نوع موادغذایی غیربهداشتی ممکن است به بدن منتقل شود.

    در طول راه، به عنوان تنقلات، مقداری آجیل مانند نخودچی، کشمش، خرما، انجیر خشک، گردو و بادام، پسته و فندق کم نمک و یا تخمه های کم نمک به همراه داشته باشید. این تنقلات بسیار سالم تر و کم ضررتر از چیپس، پفک و نوشابه های گازدار هستند. از خرید و مصرف چیپسهایی که به صورت فله عرضه می شوند، خودداری کنید. این نوع چیپسها اغلب حاوی مقدار زیادی نمک و روغن است و ممکن است روغن مورد استفاده در تهیه آنها کیفیت مطلوبی نداشته باشد، به این دلیل، مصرف آنها حتی می تواند سرطان زا باشد. درباره مضرات پفک نیز بسیار شنیده اید. به خصوص در تغذیه کودکان، پفک به چند دلیل جایگاهی ندارد. نمک آن، ذائقه کودک را به غذاهای شور عادت می دهد و اغلب تمایل به خوردن غذاهای شور زمینه را برای ابتلا به فشار خون و بیماریهای قلبی عروقی در بزرگسالی فراهم می کند. اغلب با خوردن پفک، فرزند شما دچار سیری کاذب می شود و از خوردن غذای اصلی خودداری می کند که نتیجه اش اختلال در رشد و بروز کمبود انواع ریزمغذیها مانند کمبود آهن، کمبود روی، کمبود ویتامین آ و سایر ویتامینها است. مواد افزودنی ونگهدارنده هایی که به انواع تنقلات صنعتی اضافه می شود، زمینه آلرژی را در افراد مستعد تشدید می کند.

    بچه ها علاقه وافری به خوردن کالباس و سوسیس دارند و به این دلیل، خانواده ها در طول سفر برای اینکه هم غذای مورد علاقه فرزندان را فراهم کرده باشند و هم وقت زیادی صرف تهیه غذا نکنند، کالباس و گوجه فرنگی و خیار شور را به عنوان غذای بین راه انتخاب می کنند. احتمال فسادپذیری کالباس زیاد است بنابراین برای سفر توصیه نمی شود.

    بسیاری از افراد مایل هستند در طول مسیر، بساط پختن کباب و جوجه کباب برپا کنند که غذای سالم، مطبوع و با کیفیتی خورده باشند. در این باره به نکات ذیل توجه داشته باشید:

    گوشت و مرغ را از منزل در ظرف یخ گذاشته و دقت کنید در طول راه و پیش از کباب کردن، کاملا سرد نگهداری شود.

    از گوشتهایی که در هوای آزاد آویزان شده و به فروش می رسند، به خصوص در فصل تابستان استفاده نکنید. به دلیل هوای گرم، انواع میکروبها و تخم انگلها با مصرف این گوشتها که ممکن است خوب هم پخته نشده باشند، به بدن منتقل می شود.

    در موقع تهیه کباب وجوجه کباب، مواظب باشید که تمام قسمتهای آن و به خصوص داخل آن به طور کامل حرارت دیده و به خوبی پخته شود تا در صورت وجود آلودگی احتمالی، با پختن از بین برود. کبابی که خوب پخته شده باشد، قهوه ای رنگ است و اگر قسمت داخل کباب هنوز قرمز رنگ است، به این معنی است که پخته نشده و آلودگی احتمالی آن از بین نرفته است که نتیجه اش مسمومیت غذایی همراه با اسهال، استفراغ، دل درد و دل پیچه خواهد بود.

    گوشت ماهی در هوای گرم حساس تر است و سریع تر فاسد می شود. اگر از سلامت ماهی مطمئن نیستید، بهتر است در طول سفر از آن استفاده نکنید.

در حال نمایش 1 نوشته (از کل 1)
  • شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.