نکات نگهداری طولانی مدت سبزیجات

در حال نمایش 1 نوشته (از کل 1)
  • نویسنده
    نوشته‌ها
  • #83975
    v.fatoorechi
    مشارکت کننده

    بهترین شرایط فریز کردن، زمانی است که فریزر انباشته از مواد غذایی نباشد و امکان گردش هوای سرد در اطراف مواد غذایی وجود داشته باشد. پس قبل از هر چیز به یاد داشته باشید که فریزر را با توجه به حجم طبقات و نیازتان به مواد غذایی، پر کنید.‏
    هم روش خشک کردن و هم روش فریز کردن سبزی می‌تواند معایبی داشته باشد و بخشی از خواص سبزی را از بین ببرد. اما با خشک کردن سبزی شما بخش زیادی از ویتامین ‏C‏ سبزی‌ها را از دست می‌دهید اما در عوض مقداری از املاح آن‌ها حفظ می‌شوند. اما فریز کردن سبزی تازه باعث می‌شود املاح موجود در سبزی کاهش یابد. بنابراین هیچ کدام از این روش‌ها بر دیگری برتری ندارند.
    برای داشتن یک سبزی منجمد با کیفیت، باید سبزی تازه و با کیفیتی انتخاب کنید. آنها را با چاقوی تیز خرد کنید تا سبزیجات له نشوند و کیفیت آنها پایین نیاید.برای نگهداری سبزیجاتی مثل لوبیا سبز، باقلا سبز، برگ اسفناج و برگ مو، بهتر است آنها را چند دقیقه‌ای در آب گرم قرار دهید در حدی که یک جوش بخورند. سپس آنها را در آب سرد ریخته و با این کار مدت ماندگاری آنها را بیشتر کنید.
    این روش که به بلانچینگ معروف است مانع از تغییر رنگ سبزی‌ها و تیره شدن آن‌ها می‌شود.‏سبزی‌ها را در بسته‌های یک وعده‌ای منجمد کنید تا مجبور نشوید برای هر بار پخت و پز تمام آن را یخ زدایی کنید.
    برای منجمد کردن سبزیجات از کیسه فریزر مخصوص انجماد یا ظروف مخصوص فریزر که زیر آنها علامت قاشق و چنگال درج شده استفاده کنید. اگر احیانا بسته‌بندی داخل فریزر سوراخ یا پاره شد، سبزیجات را در بسته دیگر قرار دهید تا دچار آلودگی، سوختگی و افت کیفیت نشوند.
    سبزی‌های فریز شده را نهایتاً یکی دو ماه بعد از فریز شدن استفاده کنید تا هم ارزش غذایی شان را از دست ندهند و هم طعم و بوی بدی نگیرند.
    به هیچ عنوان سبزی سرخ شده را در فریزر قرار ندهید. چرا که اگر سبزی سرخ شود، مواد مضر روغن در سبزی ذخیره می‌شود. به جای آن می‌توانید بعد از خرد کردن سبزی، آن را روی حرارت مختصری قرار داده و بعد از آن که آب سبزی تبخیر شد، بسته بندی اش کنید. سبزی را قبل از بسته بندی حتما سرد کرده و در لایه‌های نازک بسته‌بندی کنید.
    دمای انجماد تاثیر زیادی بر حفظ یا از دست دادن ارزش تغذیه‌ای غذاها دارد. مناسب‌ترین دما برای انجماد کم‌ضرر ماده غذایی از 18- تا 21- درجه سانتیگراد است که در آن ماده غذایی به سرعت منجمد شده و کیفیت آن حفظ می‌شود. در صورتی که دمای انجماد مناسب نباشد و زمان طولانی شود، دیواره سلولی پاره شده و فرصت برای خروج آب و مواد مغذی درون سلولی فراهم می‌شود و کریستال‌های بزرگ یخ در ماده غذایی ایجاد می‌شود که در صورت صحیح نبودن عمل رفع انجماد، ارزش تغذیه‌ای ماده غذایی کاهش پیدا می‌کند.‏
    وقتی مواد غذایی را برای فریز شدن در فریزر قرار می‌دهید، تا زمان انجماد کاملشان از باز و بسته کردن پی در پی فریزر خودداری کنید. چرا که با کاهش دمای فریزر، مواد غذایی دیرتر یخ می‌زنند و به این ترتیب، کیفیت ماده منجمد پایین می‌آید.‏
    رفع انجماد به روش صحیح
    بهترین راه برای رفع انجماد چه درباره سبزیجات و چه درباره مواد گوشتی، استفاده از یخچال است. کافیست بسته‌های منجمد را از شب قبل در یخچال بگذارید تا تدریجا ذوب شوند. به این ترتیب خواص و طعم ماده غذایی بهتر حفظ می‌شود. ‏
    روش بعدی، استفاده از آب سرد برای یخ زدایی است. ماده غذایی منجمد را درون پلاستیک محکم و سالمی قرار دهید که منفذ نداشته باشد. حالا آن را در آب سرد قرار دهید و هر نیم ساعت یکبار آب را عوض کنید تا گرم نشده باشد.
    استفاده از مایکروویو هم روش رایج و سالمی است اما ماده یخ‌زدایی شده با این روش باید بلافاصله طبخ شود، چون ممکن است بعضی از قسمت‌های سبزی یا گوشت خیلی گرم شده و در دمای مایکروویو پخته شود.
    اگر یک بار مواد غذایی را یخ زدایی کنید، در صورتی که آن ماده هیچ حرارتی ندیده باشد، می‌توانید مجددا آن را فریز کنید. اگرچه که با این کار کیفیت و طعم ماده غذایی افت می‌کند. اما در صورتی که ماده غذایی را با حرارت (آب گرم، کنار شعله گاز، مایکروویو و…) یخ زدایی کرده اید، از انجماد مجدد آن خودداری کنید. ‏

در حال نمایش 1 نوشته (از کل 1)
  • شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.