-
نویسندهنوشتهها
-
۱۰ دی، ۱۳۹۰ در ۱۱:۲۵ #71927a.babazadehمشارکت کننده
سرطان روده بزرگ چیست ؟
در این بیماری سلولهای سرطانی در داخل بافت روده شروع به تکثیر می کنند. اگر چه این سرطان از جمله معمولترین سرطانهای دستگاه گوارش به حساب می آید اما بدلیل بهبود روشهای غربالگری و تشخیصی ، تعداد موارد جدید این بیماری و مرگ ناشی از آن بطور قابل ملاحظه ای کاهش یافته است.این بیماری در هر سنی بروز می یابد اما میزان بروز در سن بالای 50 سال بیشتر است. زمانیکه در مراحل اولیه تشخیص داده می شود. این سرطان درمانپذیر است اما تشخیص آن در این مراحل هیچگونه علامتی ندارد.
عوامل خطر
عوامل زیر ممکن است شانس ابتلا به سرطان روده بزرگ را در فرد افزایش دهد.
سن: اکثر افراد مبتلا به این بیماری سن بالای 50 سال دارند اما این بیماری در هر سنی اتفاق می افتد.
رژیم غذایی: بین این بیماری و رژیم غذایی پر از چربی و پر انرژی و کم فیبر، رابطه مستقیم وجود دارد.
علائم و نشانه ها
علائم این بیماری ممکن است شبیه به سایر علائم نظیر عفونتها، بواسیر و بیماریهای التهابی روده باشد. بنابراین مراجعه به پزشک به منظور ارزیابی بهتر، لازم و ضروری باشد. از آنجایی که در مراحل اولیه این بیماری با موفقیت قابل درمان است. در صورت مشاهده هر کدام از علائم زیر به پزشک مراجعه نمائید.
• وجود هرگونه تغییر در عادات دفعی روده نظیر اسهال، یبوست یا کاهش قطر مدفوع که بیش از یک روز طول بکشد
• خونریزی از راست روده یا وجود خون در مدفوع
• دردهای قولنجی معده
• استفراغ
• ضعف و خستگی
• یرقان و زردی پوست یا صلبیه ( سفیدی چشم)
نقش میوه ها و سبزیجات در پیشگیری از سرطان :
امروزه کلیه محققان علوم تغذیه و پزشکی به این نتیجه رسیده اند که مصرف میوه ها و سبزی ها موجب کاهش بروز سرطان روده می شود.به این ترتیب که مواد فیبری با تسریع حرکت غذا در دستگاه گوارش سرعت تخلیه روده را افزایش می دهند که این امر موجب کاهش تماس مواد سرطان زا با دیواره روده میشود. همچنین مواد سرطان زا با فیبر ها ترکیب و بدون جذب شدن از بدن خارج می شوند.متخصصان تغذیه مصرف روزانه 25 گرم مواد فیبری را توصیه می کنند که از بهترین منابع آن سبوس کندم ، لوبیا قرمز و سفید و سبز و حبوبات دیگر مثل نخود و عدس، آرد کامل گندم،سبزیجات و میوه جات میباشند.
چند توصیه برای افزایش دریافت فیبر :
همیشه از نان تهیه شده با سبوس به جای نان سفید استفاده کنید مثلا نان سنگک خیلی بهتر از نان لواش است.
در رژیم غذایی روزانه و هنگام تهیه غذاها از سبزیجات تازه بهره بگیرید.
* در کنار غذا یک ظرف سالاد تهیه شده از سبزیجات فصل استفاده نمایید.
*از سیر و پیاز و گوجه به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان زیاد و خواص ضد سرطانی استفاده نمائید
*مصرف موادی مثل توت خشک،انجیر خشک و کشمش در بین وعده های غذایی هم از نظر تامین املاح مفید است و هم فیبر.
متخصصان علم تغذیه معتقدند که مصرف روزانه یک سیب با پوست، خطر ابتلا به سرطان روده را به طور چشمگیری کاهش میدهد. زیرا سیب علاوه بر داشتن مواد فیبری، دارای ماده پکتین در پوست خود است. این ماده به وسیله باکتریهای روده تخمیر میشود و اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه تولید میکند. این اسیدها از رشد باکتریهای آسیب رسان در روده جلوگیری میکنند. این مواد همچنین با حمایت از سلولهای پوششی دیواره رودهها، آنها را در برابر تغییرات بدخیمیو سرطان محافظت میکنند.
سایر عوامل تغذیه ای مرتبط با سرطان روده :
•چربی های حیوانی و اشباع : مصرف اینگونه چربی ها را تا جایی که امکان پذیر است محدود سازید و به جای آن از روغن های مایع مثل زیتون ،آفتابگردان و کلزا استفاده نمائید.
•درصورتی که از گوشت قرمز استفاده می کنید از گوشت های بدون چربی (گوشت لخم) مصرف کنید. به یاد داشته باشید مقدار قابل توجهی چربی در لابه لای گوشت قرمز( تحت عنوان چربی مرمرین) قراردارد که اغلب در نگاه اول دیده نمی شود.
•اگر از گوشت مرغ استفاده می کنید از چربی همراه گوشت مرغ و به ویژه پوست مرغ استفاده نکنید.
•تا حد ممکن مصرف فراورده های دریایی( انواع ماهی) را جای گزین گوشت قرمز کنید. چربی موجود در فراورده های دریای از نوع مفید هستند.
•از سرخ کردن زیاد گوشت و ماهی بپرهیزید.
•آب پز کردن، آرام پز کردن ، استفاده ازمایکرویو یا پخت با دمای پایین از خطربروز سرطان زایی مواد گوشتی می کاهد.
•درسنین بالا از مصرف فراورده های دودی ( به طور مثال سوسیس دودی) بپرهیزید
•سعی کنید وزن خود را کنترل کنید و در محدوده سلامتی باشید.در این مورد با یک کارشناس تغذیه مشورت کنید.
•اگر دچار مشکلات گوارشی خاصی مثل یبوست و دیورتیکولیت هستید، حتما با پزشک و متخصص تغذیه مشورت کنید و برای رفع مشکل فعلی خود اقدام نمایید تا از بروز مسائل جدی تر جلو گیری کنید -
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.