شهرنشینی و صنعتیشدن باعث ایجاد تغییرات زیادی در الگوی غذایی انسانها شده است اما گاهی ما با رفتارهای نادرست مان باعث میشویم الگوی غذایی خود یا فرزندانمان غلط باشد و نتیجهاش، کودکان چاقی است که تعدادشان هرروز در حال افزایش ست
از آنجا که درمان چاقی کودکان سخت و طولانی است و به تجربه و کارهای گروهی متشکل از متخصص کودکان، روانپزشک کودک و متخصص تغذیه نیاز دارد نباید انتظار داشت بدون تخصص و تجربه و هزینه این مشکل حل شود.
بیشتر افراد چاق، مشکل اضافهوزن خود را به مسایل ژنتیکی و خانوادگی ربط میدهند. در حالی که فقط عامل ۷ تا ۹ درصد چاقیها هورمونی است و بقیه به علت تغذیه نادرست و نداشتن تحرک و ورزش و ایجاد سلولهای چاقی در دوران کودکی اتفاق میافتند. دوران کودکی (زیر ۳ تا ۵ سالگی) بهترین زمان برای جلوگیری از تشکیل سلولهای چاقی در کودکان است.
چند توصیه کاربردی
سرزنش و توهین اثر منفی دارد. جایگزین واژه افزایش وزن به جای چاقی، مناسب است و نباید با واژه چاقی ذهن کودکان را پر کنیم.
سعی کنید نیازهای فیزیکی و هیجانی کودک را از هم تفکیک کنید تا کودک بفهمد این دو جدا هستند. طوری رفتار نکنید که هر وقت مضطرب است، پرخوری کند. احساسات کودک را به خوردن ربط ندهید نگویید چون عصبانی است باید غذا بخورد تا خوب شود.
هرگز برای واداشتن کودک به غذاخوردن، پاداشی مانند تنقلات (پفک یا چیپس) به او ندهید. در حقیقت شما در کنار خوردن یک غذای خوب، یک پاداش بد میدهید و کودک در پاسخ به این پرسش که بالاخره این تنقلات خوب است یا بد، درمیماند. شاید فعالیت یا بازی مورد علاقه کودک برای او بهترین پاداش باشد.