RE: خانم ها بیشتر مراقب سلامت استخوانی خود باشند !

#96940
madjd
مدیرکل

بررسي ارتباط عوامل خطر استئوپورز و استئوپني در زنان مراجعه كننده به بخش سنجش تراكم استخوان بيمارستان بهارلو

استئوپورز از بيماري هاي شايع دوران ميانسالي و سالمندي است كه عوامل خطر متعددي با آن مرتبط هستند. پوكي استخوان، بيماري گران، پرخرج و ناتوان كننده اي است كه با مرگ و مير و عوارض فراوان همراه است و شكستگي به دليل استئوپورز يكي از شايع ترين علل ناتواني است و عامل عمده تحميل هزينه هاي بيمارستاني در بسياري از مناطق دنيا محسوب مي شود. هدف از اين بررسي، تعيين عوامل موثر بر ابتلا به بيماري استئوپورز و استئوپني در زنان بود. روش بررسي: اين مطالعه به صورت مورد ـ شاهدي بر روي 100 زن با تراكم استخوان پايين به عنوان مورد و 100 زن با تراكم استخوان طبيعي به عنوان شاهد كه از همان مركز انتخاب شدند، صورت گرفت. اطلاعات مربوط به عوامل خطر از قبيل سن، BMI، بيماري زمينه اي(ديابت، پركاري تيروئيد، كم كاري تيروئيد، سابقه سنگ ادراري، درد مفاصل، ديسك كمر و آرتروز)، سابقه خانوادگي، سابقه شكستگي، مصرف سيگار، فعاليت بدني، مصرف قرص ضدبارداري، مصرف استروژن، مصرف پروژسترون، يائسگي، عمل جراحي(برداشتن رحم يا تخمدان)، مصرف لبنيات و مصرف دارو(كلسيم و كورتون) از طريق مراجعه به پرونده، جمع آوري و در فرم جمع آوري داده ثبت شد. جهت تجزيه و تحليل داده ها از نرم افزار SPSS و از آزمون Chi-square و آزمون فيشر استفاده شد. Odd”s Ratio)OR) و 95% Confidence Interva)CI) نيز محاسبه گرديد. يافته ها: نتايج اين مطالعه نشان داد كه سن بالاي 50 سال(86/5=OR، 001/0P<)، درد مفاصل(22/4=OR، 001/0P<)، بيماري زمينه اي(85/2=OR، 019/0=P)، سابقه خانوادگي(88/4=OR، 021/0=P)، سابقه شكستگي(37/2=OR، 03/0=P)، فعاليت بدني(097/0=OR، 001/0P<)، يائسگي(6/29=OR، 001/0P<) و مصرف لبنيات(02/34=OR، 001/0P<)، مرتبط با ابتلا به استئوپورز بودند و در بقيه موارد ارتباط معني داري مشاهده نشد. همچنين بين سن بالاي 50 سال(47/2=OR، 038/0=P)، درد مفاصل(43/5=OR، 001/0P<)، سابقه خانوادگي(07/7=OR، 002/0=P)، فعاليت بدني(14/0=OR، 001/0P<)، يائسگي(70/2=OR، 038/0=P) و مصرف لبنيات(44/27=OR، 001/0P<) با استئوپني ارتباط معني داري مشاهده شد و در بقيه موارد رابطه معني داري يافت نشد.
نتيجه گيري: با توجه به يافته هاي اين مطالعه، به منظور پيشگيري از ابتلا به بيماري استئوپورز، آموزش و آگاهي دادن به عموم مردم بخصوص در زمينه انجام فعاليت هاي بدني روزانه و دريافت كافي كلسيم از گروه شير و لبنيات در برنامه غذائي روزانه توصيه مي شود.