طرز تهیه شامی دال عدس

طرز تهیه شامی دال عدس:

دال عدس را همراه با مقداری آب روی حرارت قرار دهید تا بپزد. آبی که در این مرحله استفاده می شود باید به اندازه ای باشد که بعد از پخت دال عدس آب داخل قابلمه به خورد آن رفته باشد.
• پیاز و سیب زمینی را به خوبی شسته و پوست آن ها را بگیرید. پیاز را به صورت نگینی درشت خرد کنید. سیب زمینی را نیز به صورت مربع های بزرگ خرد کنید.
• پیاز، سیب زمینی و گوشت را همراه با کمی آب روی حرارت قرار دهید تا بپزد. در این مرحله نیز باید بعد از پایان پخت آبی داخل قابلمه باقی نمانده باشد.
• دال عدس پخته شده را گوشت کوب کاملاً له کنید. پیاز و سیب زمینی پخته شده در مرحله قبل را نیز به دال عدس اضافه کرده و با گوشت کوب له کنید. گوشت پخته شده را ریش ریش کرده و به مخلوط دال عدس، پیاز و سیب زمینی اضافه نمایید.
• به مخلوط بالا نمک، فلفل قرمز، زردچوبه، آرد برنج، جعفری خرد شده و تخم مرغ اضافه کنید. بعد از آن که تمام مواد با هم مخلوط شدند آن را داخل ظرفی ریخته، درب ظرف را گذاشته و یک ساعت داخل یخچال قرار دهید.
• داخل تابه مقداری روغن ریخته و روی حرارت قرار دهید تا روغن داغ شود. مقداری از مواد شامی را برداشته و داخل روغن سرخ کنید.

مروری کوتاه بر خواص مواد اولیه به کار رفته در شامی دال عدس:

خواص دال عدس:

دال عدس حاوی پروتئین، فیبر، آهن و منیزیم است. مصرف دال عدس از بروز یبوست و کم خونی پیشگیری می کند، به کنترل قند خون کمک کرده و سبب تقویت قدرت بینایی می شود.

خواص گوشت قرمز:

گوشت قرمز یکی از غنی ترین منابع غذایی پروتئین، آهن، روی و ویتامین B12 است. مصرف گوشت قرمز به رشد کودکان کمک می کند، در ترمیم و حفظ قدرت عضلات بدن و ساخت سلول های خونی نقش دارد و از بروز کم خونی پیشگیری می کند.
تحقیقات نشان داده که اگر گوشت قرمز بیش از حد مصرف شود احتمال بروز بیماری قلبی - عروقی و سرطان های روده بزرگ، پانکراس (لوزالمعده) و پروستات افزایش پیدا می کند. اغلب این تاثیرات منفی مربوط به مصرف گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس، گوشت دودی شده و ... است.
امروزه به منظور حفظ سلامتی و کاهش احتمال ابتلا به سرطان توصیه می شود که از مصرف گوشت های فرآوری شده خودداری شده و گوشت قرمز غیرفرآوری شده حداکثر 1 تا 2 بار در هفته مصرف شود.

خواص تخم مرغ:

تخم مرغ غنی از پروتئین است. شواهد علمی نشان می دهد که مصرف تخم مرغ از بروز کوتاه قدی در کودکان پیشگیری کرده، به حفظ سلامت چشم ها کمک کرده و با ایجاد حس سیری مانع پرخوری و ابتلا به چاقی می شود. بر خلاف تصور عموم مصرف متعادل تخم مرغ سبب افزایش کلسترول خون و ابتلا به بیماری قلبی نمی شود.

خواص پیاز:

پیاز یک ماده غذایی کم کالری و سرشار از آنتی اکسیدان است. پیاز سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند، به تولید گلبول های قرمز خون کمک می کند و عملکرد عصبی را تنظیم می نماید.
شواهد علمی نشان می دهد که مصرف پیاز التهاب بدن را  کاهش داده و می تواند به کنترل چربی های خون کمک کند. پیاز به علت داشتن فیبر و پره بیوتیک باکتری های مفید روده را تغذیه کرده و سلامت روده را بهبود می دهد.

خواص سیب زمینی:

میزان پروتئین، کربوهیدرات و فیبر موجود در یک عدد سیب زمینی متوسط به ترتیب 3/4، 36/6 و 3/8 گرم است. این سبزی نشاسته ای غنی از پتاسیم و ویتامین B6 می باشد. به طوری که یک عدد سیب زمینی متوسط می تواند به ترتیب 26 و 27 درصد نیاز بدن به پتاسیم و ویتامین B6 را تامین کند.

خواص زردچوبه:

زردچوبه به علت داشتن ترکیبات ضد التهاب و ضد سرطان در پیشگیری از بیماری های مختلف نقش دارد. این ادویه پرمصرف می تواند احتمال ابتلا به بیماری قلبی و انواع سرطان را کاهش دهد.
زردچوبه به حفظ سلامت مفاصل کمک می کند. مطالعه انجام شده در سال 2016 میلادی نشان داد که کورکومین موجود در زردچوبه درد را در مبتلایان به آرتروز کاهش داده و سبب بهبود کیفیت زندگی این بیماران می شود.

خواص فلفل قرمز:

استفاده از این ادویه برای طعم دار کردن مواد غذایی متابولیسم (سوخت و ساز) را بالا برده و به کاهش وزن کمک می کند.
فلفل قرمز مانع مرگ زود هنگام می شود و طول عمر را به طور میانگین 18 سال افزایش می دهد. به نظر می رسد که این ادویه به علت تاثیری که در کاهش التهاب بدن و پیشگیری از چاقی دارد می تواند از مرگ زود هنگام جلوگیری کند.
ارزش غذائی برای یک نفر
انرژی (کیلوکالری) 518
مجموع کربوهیدرات (گرم) 41
قند (گرم) 5/5
مجموع چربی (گرم) 26
چربی اشباع (گرم) 6
پروتئین (گرم) 30
مواد مورد نیاز برای 4 نفر
دال عدس 150گرم
گوشت کم چرب 300 گرم
سیب زمینی، متوسط 1عدد
پیاز متوسط 1 عدد
آرد برنج 3 قاشق غذاخوری
تخم مرغ 1 عدد
جعفری خرد شده یک چهارم لیوان
نمک، فلفل قرمز و زردچوبه به میزان لازم
روغن مایع 6 قاشق غذاخوری