سرطان روده بزرگ – بی تحرکی و تاثیر آن بر سرطان روده بزرگ

سرطان روده بزرگ و ارتباط آن با بی تحرکی

سرطان کولورکتال (سرطان روده بزرگ و رکتوم) سومین سرطان شایع در سطح جهان است. به طوری که طبق آمارهای منتشر شده در سال ۲۰۱۲ هر ساله حدود ۱/۴ میلیون مورد جدید ابتلا به آن تشخیص داده می ‌شود. یک راهکار برای مقابله با ابتلا به سرطان کولورکتال در سنین جوانی تشخیص به موقع بیماری است. به همین علت باید افرادی که بیش از سایرین در معرض ابتلا به این سرطان قرار دارند، شناسایی شوند.
سرطان کولورکتال، روده بزرگ و رکتوم یا راست روده (قسمت انتهایی روده) را درگیر می ‌کند. در اغلب موارد سرطان کولورکتال از پولیپ ‌هایی شروع می ‌شود که در دیواره روده تشکیل شده‌ اند. ممکن است سال‌ ها طول بکشد تا پولیپ‌ ها به تومور تبدیل شوند. از سوی دیگر، همه پولیپ ‌ها سرطانی نمی‌ شوند. میزان گسترش تومور به داخل دیواره روده و مناطق دیگر بدن شدت و مرحله سرطان را نشان می ‌دهد.

تاثیر فعالیت بدنی بر سلامتی:

گزارشات منتشر شده از سوی سازمان جهانی بهداشت (WHO) در سال ۲۰۱۶ میلادی نشان می دهد که بیش از ۴/۱ میلیارد نفر از جمعیت جهان فعالیت بدنی کافی ندارند.
با توجه به آمار فوق میزان فعالیت بدنی یک سوم زنان و یک چهارم مردان در سراسر جهان کمتر از مقادیر توصیه شده است. برای انجام این پژوهش در ۱۶۸ کشور جهان میزان فعالیت بدنی افراد بالای ۱۸ مورد بررسی قرار گرفته است.

 تاثیر فعالیت بدنی بر سلامتی

فعالیت بدنی با پیشگیری از مرگ زود هنگام طول عمر را افزایش می‌ دهد. یکی از مهم ترین تاثیرات مثبت فعالیت بدنی پیشگیری از ابتلا به بیماری های مزمن است.
در افرادی که به طور منظم فعالیت بدنی انجام می دهند قند خون پایین تر است. ورزش هم از بروز دیابت پیشگیری می کند و هم به درمان این بیماری کمک می کند. از آن جا که فعالیت بدنی فشارخون و چربی های خون را کاهش می دهد در پیشگیری از بیماری قلبی نیز موثر است.
ورزش به کاهش وزن کمک کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. هر دوی این تاثیرات می توانند احتمال ابتلا به سرطان را کاهش دهند. در افرای که ورزش می کنند احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ کمتر است. ۳۰ تا ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی در طی روز می تواند در پیشگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ موثر باشد.
شواهد موجود در مورد ارتباط بین فعالیت بدنی و عملکرد مغز نشان می دهد افرادی که ورزش می کنند از حافظه بهتری برخوردار هستند. اگر به طور منظم فعالیت بدنی انجام دهید احتمال ابتلای شما به بیماری آلزایمر در دوران سالمندی کاهش می یابد.
کیفیت خواب با بی تحرکی در ارتباط است. نتایج یک مطالعه نشان داد افرادی که حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت بدنی انجام می دهند از کیفیت خواب مطلوب تری برخوردار هستند.
فعالیت بدنی از نظر روحی و روانی نیز می تواند فوایدی را برای شخص به دنبال داشته باشد. ورزش کردن اعتماد به نفس را افزایش می دهد، خلق و خو را بهبود داده و احساس استرس، اضطراب و افسردگی را کاهش می دهد.
فعالیت بدنی ترشح هورمون هایی مانند سروتونین و اندورفین را در مغز افزایش داده و از این طریق در ایجاد احساسات مثبت و کاهش حس افسردگی موثر است. به همین علت بسیاری از پزشکان علاوه بر دارو درمانی و رفتار درمانی افزایش فعالیت بدنی را به بیمارانی که از اختلالات روانی رنج می برند توصیه می کنند.

بی تحرکی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد.

نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌ دهد صرف نظر از شاخص توده بدنی (BMI) و رژیم غذایی نشستن به مدت طولانی در زمان تماشای تلویزیون خطر ابتلا به سرطان کولورکتال (سرطان روده بزرگ و رکتوم) را در افراد جوان ‌تر از ۵۰ سال افزایش می ‌دهد.
این مطالعه که در مجله JNCI Cancer Spectrum منتشر شده است یکی از اولین تحقیقاتی است که ارتباط بین بی ‌تحرکی را با خطر بروز سرطان کولورکتال در افراد جوان بررسی کرده است.
در این مطالعه اطلاعات مربوط به ۸۹۲۷۸ زن مورد بررسی قرار گرفت. در مدت ۲۲ سال ۱۱۸ نفر از این افراد به سرطان کولورکتال مبتلا شدند. نتایج این مطالعه نشان داد اگر هر روز بیش از ۱ ساعت صرف نشستن و تماشای تلویزیون شود خطر ابتلا به این نوع سرطان ۱۲ درصد افزایش می‌ یابد. اگر این مدت زمان به بیش از ۲ ساعت در روز می‌ رسید خطر ابتلا به این بیماری نیز ۷۰ درصد بیشتر می ‌شد.
محققان معتقدند سرطان کولورکتال اگر در سنین جوانی رخ دهد در مقایسه با زمانی که فرد در سنین سالمندی به این بیماری مبتلا شود، خطرناک ‌تر است. همچنین تا زمانی که سرطان تشخیص داده شود بیماری پیشرفت کرده و امید به زندگی فرد کمتر می‌ شود.
منبع:

Long H Nguyen et al. JNCI Cancer Spectrum 2019.

Loading