روغن زیتون وآفتابگردان سرخ شده و بیماری قلبی

غذای سرخ شده غذای متداول در کشورهای غربی می باشد که کالری زیادی دارد. بر اساس مطالعات پیشین مصرف زیاد غذاهای سرخ شده سبب افزایش برخی از بیماریهای قلبی مانند: افزایش فشار خون، افزایش کلسترول و چاقی می شود. در حال حاضر در مورد تاثیر غذای سرخ شده بر بیماریهای قلبی مطالعات کاملی صورت نگرفته است.
به همین جهت محققین سعی کردند تاثیر غذای سرخ شده در روغن زیتون و آفتابگردان را در ابتلا به بیماریهای قلبی مجدداً بررسی کنند. در این بررسی محققین مطالعه خود را در کشور اسپانیا که جزو کشورهای مدیترانه ای  است شروع کردند. مردم این کشور از روغن زیتون و آفتابگردان به عنوان روغن سرخ کردنی استفاده می کنند و بر خلاف خیلی از کشورها از روغن چندین بار استفاده نمی کنند.
در این راستا بیش از ۴۰ هزار نفر بین ۲۶ تا ۶۹  سال در طی ۱۱ سال از نظر روش پخت مواد غذایی به صورت سرخ کردنی ، داغ کردن و یا غیره مورد بررسی قرار گرفتند.  در شروع مطالعه هیچ یک از افراد شرکت کننده به بیماری قلبی مبتلا نبودند. افراد مورد بررسی بر طبق میزان مصرف غذای سرخ شده به چهار گروه از کمترین میزان مصرف تا بیشترین میزان مصرف تقسیم شدند. در طول پیگیری ۶۰۶ نفر از شرکت کنندگان به بیماری قلبی مبتلا شدند و ۱۱۳۴ نفر نیز فوت شدند.
نتایج این مطالعه نشان داد که در کشورهایی که غذای سرخ شده معمولترین غذای افراد است و از روغن زیتون و آفتابگردان برای سرخ کردن مواد غذایی استفاده می شود ریسک ابتلا به بیماری قلبی و مرگ بالا نمی باشد در نتیجه نمی توان مصرف غذای سرخ شده در روغن زیتون و آفتابگردان را با بیماری قلبی در ارتباط دانست.
نکته عملی: نتایج این مطالعه نشان داده که غذای سرخ شده نمی تواند به تنهایی برای قلب مضر باشد ولی به این معنا نمی باشد که مصرف مکرر غذای سرخ شده را نیز تائید کند، چرا که افراد مورد مطالعه به طور معمول از رژیم غذایی مدیترانه ای استفاده می کردند و در صورت استفاده از غذای سرخ شده، از روغن زیتون و یا آفتابگردان بهره می بردند. لازم به ذکر است که میزان مضر بودن غذای سرخ شده به نوع روغن و تعداد استفاده از روغن بستگی دارد.

منبع:

bmj(British Medical Journal) 25 Jan 2012

Loading