برخی مطالعات نشان دادهاند که یوگا سبب تقویت مغز و تواناییهای شناختی و نیز بهبود مشکلات تیروئید و علائم افسردگی میشود. همچنین مشخص شده که به کنترل علائم بیماری دیابت کمک میکند. در مطالعهای که نتایج آن اخیراً در مجله Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports منتشر شده است تاثیر یوگا بر افراد مبتلا به سندرم متابولیک بررسی شده است.
سندرم متابولیک با افزایش دور کمر، افزایش تریگلیسرید خون، افزایش قند خون، پرفشاری خون و کاهش کلسترول خوب (HDL) مشخص میشود. این سندرم با دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی – عروقی مرتبط است. بر اساس نتایج این مطالعه یوگا نه تنها برای افراد مبتلا به سندرم متابولیک مفید است، بلکه مکانیسمی که به کمک آن سبب بهبود علائم میشود نیز شناسایی شد. مطالعات قبلی نشان داده بودند در کسانی که به مدت ۱ سال یوگا انجام میدادند فشارخون و اندازه دور کمر کمتر است.
در مطالعه فوق ۹۷ نفر با میانگین سنی ۵۷ سال که به سندرم متابولیک مبتلا بودند به دو گروه تقسیم شدند. در گروه اول که گروه کنترل بودند هیچ نوع مداخلهای انجام نشد. در گروه دوم شرکتکنندگان به مدت ۱ سال هر هفته ۳ جلسه ۱ ساعته یوگا انجام میدادند. میزان آدیپوکینهای سرم افراد نیز اندازهگیری شد. آدیپوکین پروتئینی است که توسط بافت چربی ترشح شده و در آزادسازی ترکیبات التهابی یا ضدالتهابی توسط سیستم ایمنی بدن موثر است.
نتایج این تحقیق نشان میدهد یک سال انجام تمرینات یوگا سبب کاهش آدیپوکینهای التهابزا و کاهش آدیپوکینهای ضدالتهابی در افراد بزرگسال مبتلا به سندرم متابولیک میشود. این یافته از نقش مثبت این نوع تمرینات در کنترل سندرم متابولیک حمایت میکند.
نکته عملی: یوگا یک مداخله مرتبط با سبک زندگی است که میتواند سبب کاهش التهاب شده و به افراد مبتلا به سندرم متابولیک در کنترل علائم بیماری کمک نماید.
منبع:
Rashmi Supriya et al. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports 2018.