کاهش مصرف پاستا، سیبزمینی و سایر مواد غذایی سرشار از کربوهیدرات یک برنامه غذایی محبوب برای کاهش وزن است. با این حال، نتایج یک تحقیق جدید نشان میدهد رژیم غذایی کم کربوهیدرات ممکن است فواید دیگری نیز برای سلامتی داشته باشد. در این مطالعه محققان دریافتند تنها ۲ هفته رعایت رژیم غذایی کم کربوهیدرات میزان چربی کبد را کاهش داده و سبب بهبود سایر شاخصهای کاردیومتابولیک در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) میشود. NAFLD با تجمع بیش از حد چربی در کبد مشخص میشود. برخلاف بیماری کبد چرب الکلی، علت ابتلا به NAFLD مصرف الکل نیست.
NAFLD یکی از شایعترین علل ابتلا به بیماری کبدی است. چاقی و عوارض مرتبط با آن مانند دیابت نوع ۲ خطر ابتلا به NAFLD را افزایش میدهد. به طوریکه این بیماری کبدی در حدود ۳۰ تا ۹۰ درصد افراد مبتلا به چاقی مشاهده میشود. پیروی از رژیم غذایی سالم در درمان NAFLD نقش کلیدی دارد. در این راستا بسیاری از پزشکان بیماران را به کاهش مصرف چربی در رژیم غذایی تشویق میکنند. اما نتایج مطالعه جدید نشان میدهد کاهش مصرف کربوهیدرات نیز در درمان NAFLD موثر است.
در این مطالعه به مدت ۲ هفته به ۱۰ فرد بزرگسال مبتلا به چاقی و NAFLD رژیمی که کربوهیدرات آن کاهش و پروتئین آن افزایش یافته بود، داده شد.
نتایج مطالعه مذکور نشان داد رژیم غذایی کم کربوهیدرات سبب بهبود متابولیسم چربی کبد شده و منجر به کاهش چشمگیر چربی کبد طی ۱۴ روز میشود. همچنین محدودیت دریافت کربوهیدرات سبب کاهش شاخصهای التهابی، به خصوص اینترلوکین ۶ و فاکتور نکروز کننده تومور آلفا گردید. بالا بودن این دو شاخص با افزایش شدت NAFLD مرتبط است. از سوی دیگر، رژیم غذایی کم کربوهیدرات سبب تغییر باکتریهای روده شده و با افزایش فولات خون مرتبط است. فولات با بهبود متابولیسم چربی کبد در ارتباط است.
نکته عملی: کاهش مصرف کربوهیدرات و چربی در بهبود افراد چاق مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی موثر است.
منبع:
Adil Mardinoglu et al. Cell Metabolism 2018.