بیماری آلزایمر یک بیماری پیشرونده و غیرقابل برگشت است. این بیماری با علائمی مانند کاهش حافظه، کاهش تمرکز، اختلال در جهت یابی و برخی تغییرات شخصیتی مشخص میشود. عوامل متعددی همچون افزایش سن، ژنتیک، محیط، سبک زندگی و ابتلا به برخی بیماریها در بروز آلزایمر نقش دارند. برخی از این عوامل مانند افزایش سن و ژنتیک قابل تغییر نیستند. اما برخی دیگر قابل تغییر میباشند.
چرا پیشگیری از آلزایمر مهم است؟
از آنجاکه درمانی برای این بیماری وجود ندارد، محققان همواره به دنبال کشف راهکارهایی جهت پیشگیری از آلزایمر هستند. متاسفانه راهکار ثابت شدهای جهت پیشگیری از آلزایمر وجود ندارد. اما به کمک برخی اقدامات میتوان شانس ابتلا به این بیماری را تا حدودی کاهش داد. گفته میشود نکاتی که به حفظ سلامت قلب کمک میکنند، در پیشگیری از آلزایمر نیز نقش دارند.
ارتباط سبک زندگی سالم با بیماری آلزایمر:
• بین بیماری آلزایمر با فشارخون بالا، کلسترول بالا و دیابت نوع ۲ ارتباط وجود دارد. بسیاری از افراد از ابتلای خود به این مشکلات مطلع نیستند. اگر تاکنون وضعیت سلامت خود را از نظر ابتلا به فشارخون بالا و یا افزایش کلسترول و قند خون بررسی نکردهاید، به پزشک مراجعه کنید.
• نتایج یک مطالعه نشان داده که چاقی مغز را تغییر داده و زمینه را برای ابتلا به آلزایمر فراهم میسازد. اگر به اضافه وزن یا چاقی مبتلا هستید نسبت به کاهش وزن اقدام کنید.
• ورزش، حتی در مقادیر اندک، سبب میشود جریان خون به مغز افزایش یابد. در نتیجه خون و اکسیژن بیشتری در اختیار مغز قرار میگیرد. توصیه میشود حداقل ۵ روز در هفته به میزان حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید.
• از رژیم غذایی سالم که سرشار از میوهها، سبزیجات، غلات کامل، گوشت و لبنیات کم چرب است، استفاده کنید. از مصرف چربیهای اشباع که در گوشت و لبنیات پرچرب وجود دارد، غذاها و نوشیدنیهای شیرین، سدیم (نمک) و الکل اجتناب کنید.
دو نمونه رژیم غذایی که در این زمینه مورد مطالعه قرار گرفته و اثرات مفید آنها مشاهده شده است عبارتند از: رژیم غذایی DASH (رویکردهای تغذیهای برای توقف فشارخون بالا) و رژیم غذایی مدیترانهای. در رژیم DASH به مصرف سبزیجات، میوهها و لبنیات کم چرب یا بدون چربی، غلات کامل، ماهی، ماکیان، حبوبات، مغزها و روغنهای گیاهی تاکید میشود. در این رژیم غذایی دریافت سدیم، شیرینیجات و گوشت قرمز محدود میگردد. در رژیم مدیترانهای نیز مصرف گوشت قرمز محدود شده و بر مصرف غلات کامل، میوهها، سبزیجات، ماهی، مغزها و روغن زیتون تاکید میشود.
• خواب کافی داشته و ۷ تا ۸ ساعت در طی شب بخوابید.
• افرادی که همیشه در حال یادگیری هستند کمتر از دیگران در معرض ابتلا به آلزایمر قرار دارند. داشتن ارتباطات قوی اجتماعی نیز در این زمینه مفید است.
• آسیب سر به علت تصادفات و یا سقوط احتمال ابتلا به آلزایمر را در سالهای بعدی عمر افزایش میدهد. محل زندگی خود را بررسی کرده و نکات ایمنی را جهت جلوگیری از زمین خوردن رعایت نمایید. در هنگام رانندگی کمربند ایمنی را ببندید و یا در هنگام استفاده از موتورسیکلت از کلاه ایمنی استفاده نمایید.
• از استعمال دخانیات اجتناب کنید.